fbpx
Web- en marketingbureau in België

5 beste gratis tools om je website te controleren

Sofian, co-founder van Weblabs
Max
21 mei 2024
website verifieren

In de huidige wereld is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je website optimaal functioneert om bezoekers aan te trekken en vast te houden. Door regelmatig de prestaties en de gezondheid van je site te controleren, kun je problemen identificeren en oplossen voordat ze je gebruikers beïnvloeden. Als je hard werkt om mensen naar je website te trekken, maar vervolgens potentiële klanten verliest, heeft het geen zin. In dit artikel presenteer ik je de 5 beste tools om je website te controleren en te optimaliseren voor een uitstekende gebruikerservaring.

1. Google Analytics

Google Analytics is een onmisbare tool om het verkeer op je website te volgen en te analyseren. Het biedt gedetailleerde informatie over de bezoekers, hun gedrag, demografie en de meest bezochte pagina’s. Met Google Analytics kun je:

 • Je publiek begrijpen: Verkrijg informatie over de geografie, verkeersbronnen en apparaten die door je bezoekers worden gebruikt.
 • Het gedrag van gebruikers analyseren: Ontdek welke pagina’s het populairst zijn en hoe lang bezoekers op je site blijven.
 • Conversies volgen: Meet de prestaties van je marketingcampagnes en identificeer verbeterpunten om je conversies te verhogen.

Deze gegevens stellen je in staat om je site te optimaliseren om de gebruikerservaring te verbeteren en je conversieratio te verhogen.

2. Google Search Console

Google Search Console is een andere essentiële tool voor iedereen die aan SEO doet (Search Engine Optimization). Het helpt je om problemen met indexering en de zichtbaarheid van je site op Google te monitoren en op te lossen. Met Google Search Console kun je:

 • Inzichten verkrijgen over zoekopdrachten: Ontdek welke vragen mensen stellen op Google.
 • Populaire pagina’s bekijken: Identificeer welke pagina’s het meeste verkeer aantrekken.
 • De indexering van je pagina’s bewaken: Zorg ervoor dat je pagina’s correct worden geïndexeerd door Google.
 • Crawlfouten identificeren en oplossen: Signaleer technische problemen die de zichtbaarheid van je site kunnen beïnvloeden.
 • De prestaties van je site volgen: Analyseer de zoekwoorden die verkeer genereren en optimaliseer je content dienovereenkomstig.

Door gebruik te maken van Google Search Console kun je de zichtbaarheid van je site verbeteren en meer organisch verkeer aantrekken.

3. PageSpeed Insights

PageSpeed Insights is een tool van Google die de prestaties van je webpagina’s analyseert en suggesties biedt om ze te verbeteren. Hier is een voorbeeld van hoe het eruit ziet voor Weblabs zelf. Een snelle site biedt een betere gebruikerservaring en wordt beloond door zoekmachines. Met PageSpeed Insights kun je:

 • De laadsnelheid beoordelen: Verkrijg prestatietestscores voor je pagina’s op mobiel en desktop.
 • Aanbevelingen ontvangen: Verbeter de prestaties van je site met de adviezen van de tool.
 • Verbeteringen bijhouden: Meet de impact van je optimalisaties in de loop van de tijd.

Het optimaliseren van de snelheid van je site kan het bouncepercentage verlagen en de positie van je site in de zoekresultaten verbeteren.

4. Google Cache

Google Cache stelt je in staat om de gecachete versie van je webpagina’s door Google te bekijken. Dit is een handige tool om te controleren of je recente wijzigingen door Google zijn geïndexeerd. Met Google Cache kun je:

 • De datum van de laatste cache controleren: Zorg ervoor dat je content up-to-date is in de zoekresultaten.
 • Zien hoe Googlebot je site ziet: Identificeer de verschillen tussen de gecachete versie en de live versie.
 • Indexeringsproblemen opsporen: Herken pagina’s die niet correct worden bijgewerkt.

Door gebruik te maken van Google Cache kun je ervoor zorgen dat je content goed wordt opgenomen door Google, wat je SEO ten goede komt.

5. Test AMP

De AMP-test (Accelerated Mobile Pages) van Google stelt je in staat om te controleren of je AMP-pagina’s geldig en geoptimaliseerd zijn voor een snelle mobiele ervaring. AMP-pagina’s zijn cruciaal om een soepele gebruikerservaring op mobiel te bieden, wat steeds belangrijker wordt met de toename van mobiel verkeer. Met de AMP-test kun je:

 • De geldigheid van je AMP-pagina’s controleren: Zorg ervoor dat je pagina’s voldoen aan de AMP-standaarden.
 • Aanbevelingen krijgen: Los fouten op om de prestaties van je pagina’s te verbeteren.
 • Een snelle gebruikerservaring garanderen: Zorg ervoor dat je site is geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers.

Het gebruik van AMP-pagina’s kan je positie in de mobiele zoekresultaten verbeteren en de conversieratio van mobiele bezoekers verhogen.

Conclusie

Om de prestaties en het goede SEO-positie van je webdesign te waarborgen, is het essentieel om tools te gebruiken om je website te controleren. Google Analytics, Google Search Console, PageSpeed Insights, Google Cache en de AMP-test behoren tot de beste beschikbare tools om je te helpen je website te analyseren en te verbeteren. Om je te helpen, moet je weten dat een webbureau in Brussel dit allemaal voor je kan doen. Door ze te integreren in je websitebeheerstrategie, kun je een betere gebruikerservaring en een hogere positie in de zoekresultaten garanderen.

Aarzel niet om Weblabs te contacteren voor op maat jouw website laten maken en een volledige optimalisatie van je online aanwezigheid.

Terug naar artikels

Maandelijkse marketingtips ontvangen?

Ontvang elke maand tips voor meer leads en conversies lorem

Artikelinhoud

Analyse du site web avant sa création chez Weblabs

Gratis website analyse

Krijg een videoanalyse met alle verbeterpunten & opportuniteiten, door één van onze experts!
Vraag analyse aan