fbpx
Web- en marketingbureau in België

Voorbeelden van website headers

Sofian, co-founder van Weblabs
Max
8 mei 2024
header site web

De header van een website, vaak het eerste wat uw bezoekers zien, speelt een cruciale rol in het ontwerp van een website. Het is niet alleen een plek om uw logo of navigatiemenu te plaatsen; het is een echte uitnodiging om uw site verder te verkennen. De header kan de toon van uw website zetten, de perceptie van uw merk beïnvloeden en essentiële informatie snel en efficiënt toegankelijk maken.

Waarom is dit zo belangrijk?

Een goed ontworpen header trekt de aandacht, vergemakkelijkt navigatie en verbetert de algehele gebruikerservaring. Het kan ook aanzienlijk bijdragen aan uw SEO-strategie (zoekmachineoptimalisatie) door relevante trefwoorden te benadrukken en uw site correct te structureren voor zoekmachines. Het belang van een goede website die voor u verkoopt, mag niet onderschat worden.

Het doel van dit artikel is om u te inspireren met een verscheidenheid aan header-voorbeelden, elk met verschillende esthetische en functionele criteria. Of u nu een website op maat wilt laten maken of een bestaande site wilt opfrissen, deze voorbeelden helpen u te begrijpen hoe headers kunnen worden ingezet om de aantrekkelijkheid en effectiviteit van uw online aanwezigheid te verbeteren.

Wat is een website header?

Een website header is het bovenste gedeelte van een webpagina, de bovenkant van een website, direct zichtbaar wanneer een gebruiker de site laadt. Het is een essentieel onderdeel van web ontwerp, fungerend als het startpunt voor het verkennen van de site. De rol ervan gaat verder dan alleen esthetiek; het structureert de gebruikerservaring, leidt bezoekers en zorgt voor intuïtieve navigatie.

Rol van de Header

De header draagt aanzienlijk bij aan de effectiviteit van uw site in termen van navigatie en toegankelijkheid. Het leidt gebruikers naar de belangrijkste informatie, wat helpt bij het vaststellen van een duidelijk gebruikerstraject. Dit eerste contact kan ook de perceptie van uw merk beïnvloeden en bepalen of een bezoeker verder zal kijken op uw site of niet.

Typische Elementen in Headers

De elementen die gewoonlijk in headers zijn inbegrepen, omvatten:

 • Bedrijfslogo: Vaak geplaatst in de bovenste linkerhoek, het logo is cruciaal voor het versterken van de merkidentiteit.
 • Navigatiemenu: Links naar de belangrijkste secties van de site, zoals diensten, over ons, contact, enz. Dit menu is essentieel voor een goede gebruikerservaring en moet duidelijk en gemakkelijk te gebruiken zijn.
 • Zoekbalk: Stelt bezoekers in staat snel te vinden wat ze zoeken op de site.
 • Actieknoppen: Zoals aanmelden, inloggen, of contact opnemen. Deze knoppen moedigen bezoekers aan om te interageren met uw site.
 • Sociale media en contactgegevens: Links naar sociale media en soms een telefoonnummer of een e-mailadres, wat het vertrouwen verhoogt en directe communicatie met bezoekers mogelijk maakt.

Bij het laten maken van een website is het belangrijk om met uw agentschap te overleggen over de tarieven voor het maken van de website om ervoor te zorgen dat het ontwerp van de header aan uw verwachtingen voldoet en binnen uw budget past. Een goede header moet de missie en de waarden van het bedrijf weerspiegelen.

Waarom uw header cruciaal is voor gebruikersbetrokkenheid?

De header van een website is niet slechts een designelement; het speelt een fundamentele rol in de betrokkenheid en het behoud van gebruikers op uw site. Het ontwerp kan diepgaand invloed hebben op de gebruikerservaring, en heeft directe gevolgen voor belangrijke aspecten zoals de eerste indruk, navigatie, toegankelijkheid, en zoekmachineoptimalisatie (SEO).

1. Impact op de eerste indruk

De header is vaak het eerste wat bezoekers zien wanneer ze op uw site komen. Een goed ontworpen en professionele header geeft onmiddellijk een positief beeld van uw merk. Een aantrekkelijke en functionele header moedigt bezoekers aan om langer op de site te blijven en meer van uw inhoud en diensten te verkennen. Een agentschap voor communicatie en websitecreatie kan helpen bij het ontwerpen van een header die effectief de aandacht trekt en het imago van uw merk versterkt.

2. Bijdrage aan navigatie en toegankelijkheid

Een goed gestructureerde header vergemakkelijkt de navigatie op de site, waardoor gebruikers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Dit omvat een intuïtief menu, duidelijke actieknoppen en toegankelijke zoekopties. Efficiënte navigatie vermindert gebruikersfrustratie en verbetert de algehele ervaring op de site, wat essentieel is voor sites met veel inhoud of verschillende diensten.

3. Invloed op het bounce percentage en SEO

De header heeft ook een aanzienlijke invloed op het bouncepercentage en de SEO-prestaties van uw site. Een verwarrende of overladen header kan bezoekers ontmoedigen en hen snel laten vertrekken, wat het bouncepercentage verhoogt. Aan de andere kant kan een voor SEO geoptimaliseerde header, met gestructureerde HTML-tags en relevante trefwoorden, helpen de rangschikking van uw site in zoekresultaten te verbeteren. Samenwerken met een SEO-agentschap of een SEO-agentschap in Brussel kan de expertise bieden die nodig is om deze elementen strategisch te integreren.

Voor een offerte voor een website die zowel het ontwerp als de herontwerp van een header omvat die geoptimaliseerd is voor gebruikersbetrokkenheid en SEO, wordt aanbevolen om een gespecialiseerd agentschap te raadplegen. Dit garandeert dat alle aspecten van uw online aanwezigheid zijn ontworpen om zowel visuele aantrekkingskracht als technische prestaties te maximaliseren.

Inspirerende voorbeelden van website headers

Website headers kunnen sterk variëren afhankelijk van de stijl, functionaliteit en het doel van het merk. Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden die verschillende benaderingen van header ontwerp tonen, elk aangepast aan specifieke behoeften.

 1. Minimalistische Headers

Minimalistische headers focussen op eenvoud en helderheid om een onbelemmerde gebruikerservaring te bieden. Deze headers gebruiken vaak zeer weinig elementen, beperkt tot wat essentieel is zoals het logo, een vereenvoudigd navigatiemenu en misschien een oproep tot actie. De visuele effectiviteit van deze headers ligt in hun vermogen om de gebruiker niet af te leiden, terwijl ze toch gemakkelijke toegang bieden tot belangrijke informatie. Deze strakke ontwerpen zijn bijzonder effectief in industrieën waar helderheid en elegantie voorop staan.

 1. Headers met Complex Navigatiemenu

Voor sites die een breed scala aan diensten of inhoud bieden, is een header met complexe navigatie essentieel. De sleutel tot effectieve structurering van rijke navigatie is ervoor zorgen dat menu’s logisch en intuïtief zijn georganiseerd. Dit kan het gebruik van uitklapmenu’s, mega menu’s of navigatiebalken met meerdere niveaus omvatten. Het is cruciaal dat deze elementen zo zijn ontworpen dat de gebruiker gemakkelijk kan navigeren zonder zich overweldigd te voelen.

 1. Interactieve Headers

Het gebruik van animatie en dynamische effecten in headers kan een website boeiender en visueel interessanter maken. Of het nu gaat om subtiele animaties bij hover of meer complexe visuele effecten, deze interactieve headers voegen een extra dimensie toe aan de gebruikerservaring. Ze zijn vooral nuttig om de aandacht van bezoekers in de eerste seconden op de site te grijpen. De website van ClayStack is een goed voorbeeld hiervan.

 1. Headers met Integratie van Sociale Media

Het integreren van links naar sociale media direct in de header kan de interactie met gebruikers aanzienlijk verhogen. Deze benadering stelt bezoekers in staat om zonder veel zoeken verbinding te maken met het merk op verschillende platforms. Voordelen zijn onder meer een betere zichtbaarheid van uw sociale platforms en een potentiële toename van uw volgers, wat merkloyaliteit kan versterken en de communicatie met klanten kan verbeteren.

Elk van deze soorten headers kan worden aangepast om aan de specifieke behoeften van uw web project te voldoen, afhankelijk van uw doelgroep en de doelstellingen van uw bedrijf.

Tips voor het Ontwerpen van een Effectieve Header

Het creëren van een effectieve header is cruciaal voor het maken van een goede eerste indruk en het optimaliseren van de gebruikerservaring. Het is simpel: de header is letterlijk het eerste wat uw bezoekers zien. Hier zijn enkele tips, gebaseerd op de beste praktijken in UX/UI design, die u kunnen helpen bij het ontwerpen van een header die niet alleen de aandacht trekt, maar ook de navigatie op uw site vergemakkelijkt.

Beste Praktijken in UX/UI Design

 • Helderheid en Eenvoud: Zorg ervoor dat uw header vrij is van onnodige elementen die uw gebruikers kunnen afleiden of verwarren. Kies voor een minimalistische benadering die de belangrijkste elementen benadrukt, zoals navigatie, contactgegevens, en actieknoppen.
 • Toegankelijkheid: Uw header moet toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief degenen die assistieve technologieën gebruiken. Dit omvat het gebruik van geschikte kleurcontrasten, leesbare lettergroottes, en duidelijke labels voor navigatie.
 • Responsiviteit: Het ontwerp moet naadloos aanpassen aan alle schermformaten. De elementen in de header moeten functioneel en esthetisch aantrekkelijk blijven, of het nu op een desktop, tablet of smartphone is.

Belang van Consistentie met de Merkidentiteit

 • Visuele Uitlijning: Uw header moet de visuele identiteit van uw merk weerspiegelen. Gebruik kleuren, typografieën en logo’s die overeenkomen met uw merkimago om visuele herkenning bij uw gebruikers te versterken.
 • Merkboodschap: Elk element in de header, of het nu gaat om slogans, tags of visuals, moet de waarden en de waardepropositie van uw bedrijf duidelijk communiceren.

Aanpasbaarheid voor Mobiele Apparaten

 • Mobiel-eerst Ontwerp: Overweeg om eerst voor kleinere schermen te ontwerpen. Dit kan u helpen om de meest essentiële functies en inhoud te prioriteren, en garandeert een optimale gebruikerservaring op mobiele apparaten. 70% van de bezoekers komt via mobiel, dus het belang van dit punt is duidelijk.
 • Aanpasbare Menu’s: Gebruik hamburger menu’s of andere compacte navigatieoplossingen die de beschikbare schermruimte maximaliseren en de navigatie op mobiele apparaten vereenvoudigen.
 • Gebruikers interfacetesten: Voer bruikbaarheidstesten uit om ervoor te zorgen dat uw header goed functioneert op verschillende apparaten en onder verschillende besturingssystemen. Dit kan aanpassingen omvatten op basis van gebruikersfeedback om de mobiele ervaring te verbeteren.

Tools en bronnen voor het creëren van headers

Om een aantrekkelijke en functionele header te ontwerpen, is het essentieel om over de juiste tools en bronnen te beschikken. Hier zijn enkele aanbevelingen voor software en platforms, evenals online bronnen waar u inspiratie kunt vinden voor uw headerontwerp.

Aanbevolen software en platforms

Adobe Photoshop: Een krachtige tool voor grafische creatie die grote flexibiliteit biedt bij het manipuleren van afbeeldingen en complexe ontwerpen.

Adobe XD: Speciaal ontworpen voor UX/UI design, stelt deze software u in staat om functionele prototypes en interactieve ontwerpen te creëren die geschikt zijn voor verschillende apparaten.

Sketch: Een populair platform onder UX/UI-ontwerpers, bekend om zijn gebruiksgemak en vele functies die gericht zijn op webdesign.

Canva: Ideaal voor beginners of degenen die een snelle en toegankelijke oplossing zoeken om headers te ontwerpen zonder diepgaande grafische vaardigheden.

Figma: Een cloud-gebaseerd tool dat real-time samenwerking tussen teamleden vergemakkelijkt, perfect voor ontwerp projecten waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn.

Online bronnen voor inspiratie

Behance: Een platform waar ontwerpers hun creatieve projecten delen, inclusief innovatieve en inspirerende header-voorbeelden.

Dribbble: Ideaal om snapshots van lopende ontwerpen en voltooide header creaties van ontwerpers over de hele wereld te bekijken.

Pinterest: Een essentiële bron voor het vinden van visuele ideeën over vrijwel elk onderwerp of designstijl.

Awwwards: Een site die de beste web creaties beloont en waar u de huidige trends in headerdesign kunt observeren.

Webdesign Inspiration: Een website gewijd aan het presenteren van hoogwaardige webdesigns voor degenen die op zoek zijn naar concrete en innovatieve voorbeelden.

Terug naar artikels

Maandelijkse marketingtips ontvangen?

Ontvang elke maand tips voor meer leads en conversies lorem

Artikelinhoud

Analyse du site web avant sa création chez Weblabs

Gratis website analyse

Krijg een videoanalyse met alle verbeterpunten & opportuniteiten, door één van onze experts!
Vraag analyse aan