fbpx

Bedrijf & SEO

21 augustus 2023

Waarom Google My Business (GMB) Belangrijker Dan Ooit Is In 2023

Geschreven door Sofian

Geschreven door Sofian

Co-founder van Weblabs. Reeds 6 jaar specialist in digitale marketing

Persoon die een Smartphone vasthoud emt Google My Business erop.

Google Mijn Bedrijf (GMB) is niet langer optioneel – het is een essentieel onderdeel van de online aanwezigheid van elk bedrijf, en vaak de eerste plek waar klanten zoeken naar actuele informatie over uw bedrijf. In het tijdperk van Covid-19 is dit relevanter dan ooit tevoren.

Als uw klanten uw nieuwe openingstijden willen vinden of u willen bellen om te informeren naar uw gezondheids- en veiligheidsprotocollen, dan zullen ze waarschijnlijk niet de Gouden Gids openslaan. In plaats daarvan zullen ze uw bedrijfsnaam in Google invoeren en de rechterzijde van het scherm controleren voor de informatie die ze nodig hebben. Als het daar niet staat, zullen ze elders zoeken.

In een post-pandemische wereld waar bedrijven in een hoog tempo heropenen, is het cruciaal dat uw Google Mijn Bedrijf-profiel voortdurend wordt bijgewerkt. Anders verliest u klanten.

Als oprichter van twee digitale marketingbureaus heb ik meer dan een decennium lang klanten geholpen bij het verbeteren van de online zichtbaarheid van hun bedrijf. Nu de relevantie van GMB groter is dan ooit, wil ik graag enkele van mijn beste suggesties delen om uw Google Mijn Bedrijf-profiel te perfectioneren.


Waarom is GMB zo belangrijk?

Google Mijn Bedrijf is altijd belangrijk geweest omdat het vaak het eerste is wat uw klanten opvalt wanneer ze naar uw bedrijf zoeken. De voordelen van GMB zijn talrijk. Hier zijn enkele belangrijke voordelen om u een idee te geven van wat u kunt bereiken door uw GMB-account te optimaliseren:

 • Een volledige GMB-vermelding kan op zichzelf de lokale SEO-ranking van een bedrijf aanzienlijk verbeteren.
 • Het geeft direct een eerste indruk aan zoekers die de essentiële informatie van uw bedrijf aan de rechterkant van de interface zien.
 • GMB heeft integratie met Google Maps, waardoor het gemakkelijker is om uw bedrijf te vinden op ’s werelds meest gebruikte mobiele kaart- en navigatie-app.
 • Optie voor directe berichten – klanten kunnen berichten rechtstreeks naar uw bedrijfstelefoon of e-mail sturen via de GMB-interface.
 • Klantrecensies worden weergegeven onder uw GMB-profiel, waardoor uw bedrijf sociale geloofwaardigheid krijgt die vergelijkbaar is met Yelp of Trustpilot.

Bovendien heeft de relatieve daling van door de menigte aangedreven beoordelings-apps zoals Yelp GMB naar nieuwe hoogten gestuwd. Ik merk vaak dat klanten GMB gebruiken om meningen en beoordelingen van een bedrijf op te zoeken, eerder dan andere platforms. Het is dus belangrijk om uw GMB actief en goed onderhouden te houden.


Covid-19 en GMB: Waarom de pandemie het spel heeft veranderd

De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben GMB in de schijnwerpers van digitale marketing geplaatst. Voorheen waren de bedrijfsuren relatief stabiel en voorspelbaar, maar tegenwoordig is dat niet altijd het geval gezien de snel veranderende volksgezondheidsvoorschriften. U moet daarom in staat zijn om eventuele wijzigingen in uw openingstijden en gezondheidsprotocollen onmiddellijk aan uw klanten te communiceren.

Hier blinkt GMB uit. Aangezien Google de eerste plek is waar uw klanten informatie over uw bedrijf zoeken, moet u uw GMB up-to-date houden met uw nieuwste openingstijden en andere relevante informatie die uw klanten nodig kunnen hebben. Gelukkig kunt u in het GMB-paneel uw bedrijfsschema invoeren, wat het supergemakkelijk maakt om eventuele wijzigingen in planning of bedrijfsvoering aan uw publiek door te geven.

Daarnaast biedt Google u de mogelijkheid om een beschrijving van 750 tekens (één à twee alinea’s) van uw bedrijf te schrijven. Deze alinea moet beschrijven hoe uw bedrijf zich heeft aangepast aan de veranderende volksgezondheidsomgeving en informatie bevatten over hoe u voldoet aan sanitaire maatregelen.


GMB-optimalisatie voor 2023 en verder

Als uw bedrijf is getroffen door de voortdurende pandemie, is uw eerste taak om de openingstijden in uw account te wijzigen. Volg deze eenvoudige stappen om wijzigingen in uw GMB-account aan te brengen:

 1. Meld u aan bij uw Google Mijn Bedrijf-account.
 2. Ga naar “Info.”
 3. Ga naar “Bewerken.”
 4. Pas uw normale openingstijden aan voor elke dag van de week.
 5. Als u specifieke uren wilt toewijzen aan bepaalde soorten diensten (bijvoorbeeld alleen afhalen), voeg deze dan toe onder het vak “Meer uren.”
 6. Klik op “Toepassen.”

Telkens wanneer u uw openingstijden moet aanpassen, zorg er dan altijd voor dat uw GMB-profiel de wijzigingen weerspiegelt. Op deze manier hebt u een referentiepunt als een klant klaagt dat u niet meer open bent op de gebruikelijke tijden. Telkens wanneer u uw openingstijden aanpast, worden uw klanten op de hoogte gebracht van de wijziging via oranje tekst die verschijnt in uw GMB-paneel.

Terwijl u toch bezig bent, wijzig de beschrijving van uw bedrijf door een regel of twee toe te voegen over hoe u stappen heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wees specifiek. Als dit betekent dat u alleen contactloze betalingen accepteert, vermeld dat dan. Als u recentelijk uw schoonmaakregime hebt

opgevoerd, vermeld dat dan ook. GMB is een uitstekende manier om vertrouwen op te bouwen bij uw klanten en zorgen weg te nemen, dus laat deze kans niet liggen.

Daarnaast moet u regelmatig de foto’s van uw bedrijf bijwerken. Als u wijzigingen heeft aangebracht aan het interieur van uw bedrijf vanwege de pandemie of om andere redenen, zorg er dan voor dat uw foto’s deze veranderingen weerspiegelen en verwijder de oude foto’s. Neem bijvoorbeeld een foto op van de social distancing-markeringen op de vloer van uw winkel, als u die heeft.

Voor een betere lokale ranking moet u ervoor zorgen dat uw bedrijf correct is gecategoriseerd. In uw GMB-beheerpaneel gaat u naar het vak “Primaire categorie” en selecteert u de categorie die het beste bij uw bedrijf past (bijvoorbeeld “nagelsalon” of “casual eetrestaurant”), en voegt u indien nodig een secundaire categorie toe.


Beheers GMB voor een beter bedrijf in 2023

Een recent rapport van Google heeft aangetoond dat 60% van de smartphonegebruikers bedrijven rechtstreeks heeft gecontacteerd via de GMB-interface met de “klik om te bellen” optie. Het is duidelijk dat GMB geen voorbijgaande trend is, aangezien de meerderheid van de shoppers het als hun primaire contactmethode met lokale bedrijven gebruikt.

In het midden van de Covid-19-pandemie is het meer dan ooit cruciaal dat u GMB gebruikt en optimaliseert om accurate en bijgewerkte informatie over uw bedrijf weer te geven. Beschouw uw GMB-paneel als het eerste contactpunt tussen u en uw klant. Als uw openingstijden of beschrijving verouderd zijn, kunt u het vertrouwen van een klant verliezen en de levenslange waarde van de relatie missen.

Maandelijkse marketing tips en meer, in jouw mailbox.

Schrijf je net zoals 800 andere ondernemers in voor marketing en SEO tips en tricks.

Nieuwe website laten maken?

Wij hebben al voor meer dan 60+ bedrijven een winstgevende website ontworpen en gebouwd.