fbpx
Web- en marketingbureau in België

Waarom is mijn website traag? Hoe versnel ik die?

Sofian, co-founder van Weblabs
admin
18 februari 2023

Sitesnelheid is een must als je een succesvol online bedrijf of blog wilt opbouwen. De laadtijd en snelheid van de website heeft invloed op SEO (Search Engine Optimisation), bounce rates, gebruikerservaring en conversiepercentages.

Een trage website kan de oorzaak zijn van meerdere factoren:


Reden 1: Trage webhosting van lage kwaliteit

Een webhosting van lage kwaliteit kan uw website veel trager maken. Vertrouwen op goedkope webhosting van lage kwaliteit heeft ook negatieve gevolgen voor de SEO (Search Engine Optimisation) en gebruikerservaring van uw website. Dit zal op zijn beurt het aantal mensen dat uw website bezoekt verlagen.

In sommige gevallen kan een upgrade naar een beter hostingplan of een betere webhost bijna al uw snelheidsproblemen oplossen

Oplossingen:

 • Kies een webhosting dienst van hoge kwaliteit.
 • Zorg ervoor dat u kunt rekenen op 24/7 ondersteuning.
 • Gebruik een webhostingdienst met servers in het land waar u en uw bezoekers zich bevinden.


Reden 2: Afbeeldingen zijn te groot of in oude formaten

Afbeeldingen maken gemiddeld ongeveer de helft uit van de bytes op een pagina. Het optimaliseren van afbeeldingen levert dus aanzienlijke voordelen op voor de laadtijd van uw website. Door verschillende soorten optimalisatie toe te passen, kunt u de bestandsgrootte van alle afbeeldingen op uw website aanzienlijk verminderen, zodat de browsers ze sneller kunnen laden en verwerken.

Oplossingen:

 • Beeldcompressie. Hierdoor wordt de grootte van afbeeldingen kleiner. Bij lossless compressie blijft de kwaliteit gelijk, maar wordt de bestandsgrootte minder. Lossy compressie verlaagt de beeldkwaliteit maar vermindert ook de bestandsgrootte aanzienlijk.
 • Gebruik van next-gen beeldformaten zoals: WebP (meest populair), PEG 2000, AVIF, JPEG XR. Deze afbeeldingsformaten hebben betere compressie- en kwaliteitskenmerken. Het gebruik van deze formaten vermindert de bestandsgrootte zonder de kwaliteit al te zeer aan te tasten.
 • Lazy-loading afbeeldingen. Dit laat uw website alleen afbeeldingen laden die de gebruiker op dat moment bekijkt. Dit verhoogt de laadsnelheid doordat niet alle afbeeldingen tegelijk worden geladen wanneer een gebruiker uw website bezoekt.


Reden 3: Geen caching geïmplementeerd

Caching is probably the most important site speed optimisation technique. What is caching? Caching stores a copy of your website files in a place called a web cache.

Lack of caching might lead to slower response times because server have a limit on the amount of requests they can handle simultaneously. When that limit is reached, the requests go into a queue which then results in longer load times for the user.

Oplossingen:

 • Gebruik cachingplugins die het cachingproces voor u automatiseren.
 • Gebruik een CDN (Content Delivery Network).
 • Stel cachingregels op. Deze kunnen worden beheerd via HTTP-headers. U kunt deze aanpassen via de configuratie van uw webserver.


Waarom is mijn WordPress website traag?

Is uw WordPress website traag? Dit zijn de belangrijkste oorzaken voor trage WordPress (of andere CMS) websites:


Reden 1: Te veel plugins

Er zijn veel goede plugins voor WordPress, maar als u er te veel installeert, worden de prestaties en de snelheid van uw website vertraagd door de grotere hoeveelheid code die moet worden uitgevoerd.

Dit geldt ook voor andere CMS-websites. Het gebruik van te veel extensies en plugins van derden zal de prestaties van uw website negatief beïnvloeden.

Oplossingen:

 • Installeer alleen plugins als het echt nodig is. Verwijder nutteloze plugins.
 • Installeer plugins die het werk van meerdere plugins doen -> Plugin 1 doet A, B en C in plaats van Plugin 1 doet A, Plugin 2 doet B, Plugin 3 doet C. Dit vermindert de hoeveelheid plugins.


Reden 2: Niet-geoptimaliseerde plugins

Bepaalde WordPress plugins zijn niet goed geoptimaliseerd, wat de prestaties van je site negatief beïnvloedt. Deze plugins hebben niet-geoptimaliseerde code of gewoon veel te veel code.

Het is altijd een goede gewoonte om naar de reviews van plugins te kijken om te zien of het een goed geoptimaliseerde plugin is die de prestaties van uw website niet (veel) negatief zal beïnvloeden.

Oplossingen:

 • Verwijder ongeoptimaliseerde plugins.
 • Installeer regelmatig bijgewerkte, lichtgewicht plugins.


Reden 3: Opgeblazen WordPress thema

Een andere reden voor trage WordPress sites is het gebruik van een opgeblazen thema. Sommige thema’s kunnen veel onnodige code/functionaliteit bevatten, zoals CSS- of JS-bestanden, waardoor de laadtijd toeneemt.

Oplossingen:

 • Gebruik een licht WordPress thema.


Resultaat: Een snelle website met een Perfecte Google PageSpeed Insights score

Het toepassen van deze stappen kan uw website naar een 100/100 score brengen op Google’s PageSpeed Insights. Dit is geweldig voor SEO, gebruikerservaring en laadtijd.

Een perfecte score van 100/100 behaald door Weblabs.be op PageSpeed Insights (Google)
Een screenshot van een perfecte score van 100/100 behaald door Weblabs.be op PageSpeed Insights (Google)
Terug naar artikels

Maandelijkse marketingtips ontvangen?

Ontvang elke maand tips voor meer leads en conversies lorem

Artikelinhoud

Analyse du site web avant sa création chez Weblabs

Gratis website analyse

Krijg een videoanalyse met alle verbeterpunten & opportuniteiten, door één van onze experts!
Vraag analyse aan